» finnish sourdough

Ett syrligt glutenfritt finskt surdegsbröd från boken "baka nytt - ännu godare bröd utan gluten". Smakar precis som ett bröd bakat på vete eller råg! 

Finskt surdegsbröd:

150 g surdeg av teff
400 g ljummet vatten
150 g boveteflingor
150 g teffmjöl
100 g bovetemjöl
1,5 5sk salt
15 g fiberhusk 

Såhär gör du: 

Blanda alla ingredienser utom fiberhusken i en bunke till en jämn smet. Tillsätt fiberhusken under omrörning så inte klumpar bildas. Täck bunken med plast och låt stå i ca 12-16 timmar. Baka ut degen till en rund limpa med blöta händer och pudra över lite bovetemjöl. Låt brödet jäsa i yttligare 4 timmar på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda sedan brödet i ugnen på 175° i 90 minuter. Låt brödet svalna helt innan du skär i det! 

» always ready with a nocco

Med en nocco i handen gav jag mig iväg till gymmet för ett ryggpass. Gick väldigt bra! Känns så bra att vara tillbaka på gymmet nu på riktigt efter sommaren. Annars då? Jag slutade redan 1 idag då mina sista lektioner blev inställda, imorgon är jag ledig och på fredag slutar jag 11. Känns onödigt att klaga! Imorgon åker jag troligtvis ner till Malmö och på fredag åker jag hem, det var några veckor sedan jag var hemma nu så det ska bli mysigt. Livet bara rulla på helt enkelt. Hur är det med er?♥

» gluten free crispbread

Som jag kanske skrivit innan så bakar jag i princip varenda dag och ikväll blev det knäckebröd. Lyxade till det med ost och päronmarmelad på ett nygräddat knäckebröd ikväll tillsammans med en kopp te, det blev väldigt gott kan jag lova! 

Glutenfritt knäckebröd:

50g jäst
6 dl ljummet vatten
0,5 dl kokosolja
1 msk lönnsirap
3 dl havregryn
2 dl fibrex
1 dl linfrön
2 msk pofiber
4 dl durramjöl
1 dl rismjöl
1 tsk salt

Såhär gör du: 

Bland först jästen, det ljumma vattnet, kokosoljan och lönnsirapen. Ta sedan en annan bunke och blanda ihop havregrynen, fibrex, pofiber och linfrön. Blanda sedan i degvätskan i de torra ingredienserna och låt svälla i 30 minuter. Blanda sedan durramjöl, rismjöl och salt i en bunke och vänd ner i degen. Knåda degen så att det inte finns några klumpar och låt degen jäsa i bunken igen i 30 minuter. Dela sedan degen i 8 bitar och kavla ut degen på ett rismjölat bakbord tills den är jämn och tunn. Lägg över degen på en plåt och nagga med en gaffel samt eventuellt strö på lite flingsalt. Grädda i ugnen i ca 13 minuter på 250°.Låt sedan knäcket kallna och torka på galler, det kan ta en natt innan knäcket är helt torrt. 

» banana scones

Ni som följer min blogg kan nog gissa att jag älskar scones. En lång sovmorgon följt av en brakfrukost i form av nygräddade scones, inte mycket slår det! Här ovan gjorde jag bananscones som blev himla lyckade.

Bananscones:  

2,5 banan
2 små ägg
1 msk kokosolja
1,5 dl mandelmjöl
1,5 msk kokosmjöl
0,5 tsk vaniljpulver
1 nypa salt
1 tsk bakpulver
1 msk kokosflingor

Såhär gör du: 

Mosa bananerna i en skål och blanda dem tillsammans med äggen. Bland de torra ingredienserna och häll ner i banansmeten. Tillsätt smält kokosolja och låt smeten vila i ca 15 minuter. Klicka ut smeten till scones på en plåt med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen i 25-30 min på 200°. Severa dem gärna tillsammans med någon god marmelad, som här ovan där med en chiasylt bestående av hallon och blåbär.

» the last couple of days

Gudomligt god hotellfrukost / Överaskningspicknick för finaste Julia / En helg full av party med härliga människor

Såhär har många kvällar i sommar sett ut. Räkor, ostbricka och vin / Favvo sconsen i sängen, bra morgon / Bröllopsfixande 

Eftersom vädret har vänt om helt har jag spenderat många timmar ute i solen / Picknick med saknade brudar / Gjorde en kantarellpizza som blev succé

Ännu en kväll med picknick / Finaste Åhus vad jag älskar dig / En perfekt Acaibowl, bästa frukosten 

Tog båten över till HB med hela familjen / Igår cyklade jag till Åhus och spenderade dagen där. 4 mil på cykel med den värsta träningsvärken i benen kändes kan jag tala om / I onsdags tog jag tåget ner till Malmö för att spendera kvällen med en gäng brudar för bland annat restauranghäng och Maskinen

Och så var livet precis som vanligt igen. Sommarlovet är över och det känns faktiskt förvånansvärt bra att vara tillbaka i skolan igen! Började dock inte terminen speciellt bra då jag försov mig första dagen så jag missade hela den dagen. Men ett par dagar denna veckan har jag ändå hunnit med i skolan och ack vad jag älskar min linje. Att mina flesta lektioner handlar om smink, hår, naglar och kläder är ju bara för bra för att vara sant. Men att det är fredag och helg är inget jag inte hurra för! Jag ska ta vara på våra sista solstrålar samt jobba då det är väldigt mycket nu. But first: off to the gym, kram♥

» west coast - day three

Vaknade upp ännu en dag till denna fina utsikten utanför dörren

Hyrde en båt och gav oss ut i skärgården

Vi stannade mitt i ingenstans och fikade

Sedan begav vi oss till Fjällbacka
Lunchade en supergod fisk och skaldjurssoppa
 

Kikade i en del butiker och fick bland annat med mig en stickad tröja och ett par ursnygga jeans från Tiger of Sweden

Fikatime igen. Denna gången en cappuccino på Setterlinds bageri samt ett glutenfritt fröbröd som vi köpte med oss


Next stop: Grebbestad. Vilken himla mysig stad! 

Klättrade upp på ett berg och möttes av denna fina utsikten

Väl hemma blev det räkor, lax, vin och fröbrödet som vi köpt på bageriet. Svårslaget! 


» healthy pancakes

Mina nya favorit pannkakor ser ni ovan. Så löjligt enkla och att dessa pannkakor dessutom är nyttiga är ett under! 

Ingredienser: 

1 ägg
100 g keso
0,75 msk fiberhusk
en nypa salt
valfri mängd vaniljpulver

Såhär gör du:

Mixa ihop alla ingredienser i en mixer och stek i kokosolja. Jag toppade mina pannkakor med jordgubbar, hallon, kokosflakes, valnötter och karamellsirap från walden farm. 

» west coast - day two

Första stoppet för dagen blev Lysekil. Fint omkring klipporna men inne centrum var väl lite av en besvikelse. 

Vi satte oss på en klippa och drack kaffe samt provsmakade tryfflar vi köpt i en supermysig chokladbutik. 

Nästa stopp var Smögen där jag lunchade gratinerade havskräftor, livet på en pinne.  

Vi strosade runt bland butiker på smögenbryggan och jag fick med mig bland annat ett par gudomliga mjukisbyxor från one piece och smycken från edblad

Dagens andra fikastopp blev på juiceverket där vi delade på en Acaibowl samt en juice 

Smögen var så mysigt, defentivt inte en besvikelse! 

Efter kortare stopp i kungshamn och hunnbostrand var vi hemma på hotellet igen. Vi köpte med oss färska räkor, makrill och rosévin som vi dukade upp på vår balkong med havsutsikt. Väldigt bra kväll! 

 

» berries


 
Inget slår svenska, färska bär. Speciellt inte en dag ute i solen, som här ovan. Hoppas på några sådana dagar till i år, det är väldigt välbehövligt. När svensk sommar är bra, då är den verkligen riktigt bra. 

» west coast- day one

Första stoppet på västkusten var Marstrand. Fullt med fina hus och stora båtar! 
Vi satte oss på en brygga och åt ananas i solen
Hade endast bilder från Marstrand men vi hann även besöka Skärhamn och Klädesholmen samt åka genom Orust och Tjörn innan vi nådde vårt hotell utanför Lysekil där vi avslutade kvällen med musslor på hotellets fina restaurang. 

» home

På en klippa i Lysekil
Som rubriken lyder, jag har landat hemma igen. Kom hem för bara ett par timmar sedan då jag spenderat dagen på Gekås. Jag har i alla fall haft det jättebra, bilder och mer text kommer! Jag åker in till stan tidigt imorgon och kommer inte hem förens på söndag så det kommer nog vara tomt här ett par dagar till framåt. Det vankas stadsfest med saknade vänner hela helgen vilket förmodligen kommer bli grymt! Hoppas ni mår bra♥

» gluten free scones

Kefir med färska jordgubbar, hallon och granola samt nybakade scones med cream cheese och fikonmarmelad. Till det en stor kopp med varmt vatten, citron och ingefära. Sådan perfekt morgon! Sconsen var helt magiska, enligt min mamma var dem bättre än "vanliga" och jag är nog beredd att hålla med. Dessutom helt glutenfria och betydligt hälsosammare, perfekt! 

Glutenfria scones: 

1 dl rismjöl 
1 dl durramjöl 
2 tsk bakpulver 
1 tsk pofiber 
1 tsk fiberhusk 
1 krm salt 
1 msk sötning (honung, lönnsirap, agavesirap etc)
25 g kokosolja eller smör
1.5 dl filmjölk

Såhär gör du:

Sätt ugnen på 225°. Blanda ihop alla torra ingredienser först innan du ha oljan/smöret och filmjölken. Nyp ihop till en jämn smet och forma till en kaka på en plåt med bakplåtspapper. Skåra kakan i fyra delar och grädda mitt i ugnen ca 15-20 minuter. De är som godast när dem är färska! 

» off to the west coast

Kom hem för bara några timmar sedan och nu packar jag om för imorgonbitti rullar bilen mot västkusten. Bokade hotell igårkväll så det blir en spontan tripp upp till västkusten i några dagar. Tanken är väl att vi ska hänga i skärgården, äta massa skaldjur och bara mysa. Tyvärr har jag åkt på någon slags matförgiftning men förhoppningsvis har dagens svält gjort nytta för jag har inte tid med att vara sjuk! Hoppas ni mår bra, kram♥